Kävelykuntoutusta Lokomat-robotin avulla

Neuropiste on erikoistunut kävelykuntoutukseen. Yksi merkittävä kuntoutuksen muoto on Lokomat-terapia. Robotin avulla tehtävä kuntoutus soveltuu erittäin hyvin neurologiseen kuntoutukseen, jonka tavoitteena on kävelykyvyn saavuttaminen tai parantaminen.

Kävelyrobotin avulla tehtävä kuntoutus on tutkittu ja turvallinen kuntoutusmuoto, joka mahdollistaa turvallisen ja tehokkaan harjoittelun sairauden tai vamman jälkeen jo varhaisessa kuntoutuksen vaiheessa.

Neuropiste Turussa kuntoutujan tukena on uusinta teknologiaa edustava Lokomat Pro freeD-kävelyrobotti, joka eroaa perinteisestä kävelyrobotista mahdollistamalla myös kävelyssä vaadittavan normaalin lantionkierron, painonsiirron ja ylävartalon aktiivisuuden.

Mitä robotin avulla tehtävässä kuntoutuksessa tapahtuu?

Useissa vammoissa alkuvaiheen tehokas kuntoutus on erityisen merkittävää parhaan tuloksen saavuttamiseksi. Kävelykuntoutus perustuu keskushermoston muovautumiseen eli uudelleenoppimiseen, ja neurologiset kuntoutujat voivat opetella ja parantaa kävelyään jatkuvilla toistoilla.

Robotiikka tehostaa kuntoutusta mahdollistamalla suuria askelmääriä, mitä ei manuaalisella fysioterapialla voida saavuttaa sekä oikean fysiologisen kävelymallin. Robotiikan avulla pystytään myös seuraamaan kävelykyvyn edistymistä ja lisäämään harjoitteluun mielekkyyttä erilaisten pelien kautta.

Hyvä kävelyn palautejärjestelmä auttaa asiakkaita seuraamaan kävelyn kehittymistä ja peliteknologia ylittämään omia fyysisiä rajoja. Lokomat Pro freeD-kävelyrobotin kanssa tehtävä kuntoutus rohkaisee kuntoutujaa työskentelemään tehokkaammin, koska kuntoutuksen edetessä kehon painoa voidaan turvallisesti viedä vähitellen enemmän halvaantuneelle puolelle.

Kenelle robotisoitu kävelykuntoutus on tarkoitettu?

Tyypillisiä asiakasryhmiä, joille robotisoidusta kävelykuntoutuksesta voi erityisesti olla hyötyä, ovat muun muassa:

  • Aivohalvauspotilaat
  • Aivovammapotilaat
  • Neurologisia sairauksia sairastavat (esimerkiksi MS-tauti, Parkinson, CP-vammat, selkäydinvammaiset)
  • Henkilöt, joilla on pystyasennon hallinta- ja kävelyvaikeuksia

Neuropisteen fysioterapeutti arvioi yhdessä asiakkaan kanssa robotisoidun kävelykuntoutuksen soveltuvuutta asiakkaalle.

Lokomat-terapiaa ei suositella silloin, jos kuntoutuja on raskaana, hänellä on suuri alaraajojen pituusero tai paksusuoliavanne. Esteinä robotin kanssa tehtävään kuntoutukseen ovat myös ihon haavaumat kainaloiden, vyötärön, nivusten tai alaraajojen alueilla, nivelten kontraktuurat ja osteopenia sekä joissakin tapauksissa asiakkaan kognitiivinen taso tai erityisen heikentynyt rasituksen sietokyky.

Lokomat-kävelykuntoutuksen sopivuutta voidaan kokeilla fysioterapiakäyntien aikana, mutta on hyvä huomioida, että kävelykuntoutus vie normaalia pidemmän fysioterapia-ajan (75 min). Lokomat-terapiaa voidaan sisällyttää myös lähetehoitojen yhteyteen pidennetyllä terapia-ajalla.

Miten varaudun kuntoutuskäyntiin?

Ensimmäisellä käyntikerralla robotin asetukset ja tukiremmit säädetään yksilöllisesti asiakkaalle sopiviksi. Ensikäyntiä varten varataan 1,5 tunnin vastaanottoaika. Tämän jälkeen yksittäisten kuntoutuskertojen pituus on 75 minuuttia. Asiakkaan on hyvä varautua käyntiin pukeutumalla joustaviin pitkälahkeisiin housuihin sekä hihalliseen puseroon.

Kävelyrobottikuntoutusta suositellaan toteutettavaksi intensiivisenä jaksona, mielellään päivittäin tai kolme kertaa viikossa. Kävelyrobottikuntoutukseen liitetään omatoimista harjoittelua sekä muuta fysioterapiaa.

Kuntoutuksen tarve ja pituus vaihtelevat yksilöllisesti asiakkaan tilanteen mukaan, riippuen muun muassa sairauden vaiheesta tai vammautumisen ajankohdasta.

Lue myös: Nordic Healthcare Groupin raportti (syyskuu 2019): Kuntoutusrobotiikan kustannushyöty AVH-potilaisen kävelykuntoutuksessa

Kuinka tulla robotisoituun kävelykuntoutukseen

Turun Neuropisteessä tehtävään robotisoituun kävelykykyä tukevaan kuntoutukseen voi tulla Kelan, kunnan tai vakuutusyhtiön maksusitoumuksella tai itse maksaen.

Kelan maksama kuntoutus on tarkoitettu alle 65-vuotiaalle henkilölle, jolla on sairaus tai vamma ja siihen liittyvä rajoite arjen suoriutumisessa ja osallistumisessa. Kuntoutusta haetaan Kelan lomakkeella KU 104. Liitteeksi tarvitaan voimassa oleva kuntoutussuunnitelma. Hakemus palautetaan Kelan paikallistoimistoon.

Miten varaan ajan?

Tiedustelut ja yhteydenotot: Neuropiste Turku, puh. 040 180 7338, tku.ajanvaraus@neuropiste.fi

Selaa asiantuntijoita

Milsa Bäckman

Milsa Bäckman

Fysioterapeutti 2001

neurologisen kuntoutuksen erikoiskoulutus, MDT rangan ja nivelten mekaaninen terapia, faskiamanipulaatio, kipufysioterapia, lantionpohjaterapia, Lokomat kävelyterapia

fisven
Näytä lisää
Arja Toivomäki

Arja Toivomäki

Lääkintävoimistelija 1989, kuntoutuspäällikkö

TtM, Lokomat-terapia

fisven
Näytä lisää
Mirjami Mustonen

Mirjami Mustonen

Fysioterapeutti AMK 2011

Työterveyshuollon erikoistuminen 2015, kinesioteippaus 2012

fisven
Näytä lisää