Robottiavusteista kävelykuntoutusta

Neuropiste on erikoistunut kävelykuntoutukseen. Yksi merkittävä kuntoutuksen muoto on robottiavusteinen kävelykuntoutus. Robottiavusteinen kävelykuntoutus soveltuu erittäin hyvin neurologiseen kuntoutukseen, jonka tavoitteena on kävelykyvyn saavuttaminen tai parantuminen.

Lokomat kävelyrobotin avulla tehtävä kuntoutus on tutkittu ja turvallinen kuntoutusmuoto, joka mahdollistaa turvallisen ja tehokkaan harjoittelun sairauden tai vamman jälkeen jo varhaisessa kuntoutuksen vaiheessa.

Neuropiste Arabiassa Helsingissä kuntoutujan tukena on uusinta teknologiaa edustava Lokomat Pro freeD-kävelyrobotti, joka eroaa perinteisestä kävelyrobotista mahdollistamalla myös kävelyssä vaadittavan normaalin lantionkierron, painonsiirron ja ylävartalon aktiivisuuden.

Neuropiste Turussa on kävelyn osa-alueita harjoittava Suomessa uusinta teknologiaa edustava OmegoPlus ja painokevennetyn kävelyn mahdollistaja LightGait.

Mitä robotin avulla tehtävässä kuntoutuksessa tapahtuu?

Useissa vammoissa alkuvaiheen tehokas kuntoutus on erityisen merkittävää parhaan tuloksen saavuttamiseksi. Kävelykuntoutus perustuu keskushermoston muovautumiseen eli uudelleenoppimiseen, ja neurologiset kuntoutujat voivat opetella ja parantaa kävelyään jatkuvilla toistoilla.

Robotiikka tehostaa kuntoutusta mahdollistamalla suuria askelmääriä, mitä ei manuaalisella fysioterapialla voida saavuttaa sekä oikean fysiologisen kävelymallin. Robotiikan avulla pystytään myös seuraamaan kävelykyvyn edistymistä ja lisäämään harjoitteluun mielekkyyttä erilaisten pelien kautta.

Hyvä kävelyn palautejärjestelmä auttaa asiakkaita seuraamaan kävelyn kehittymistä ja peliteknologia ylittämään omia fyysisiä rajoja. Lokomat Pro freeD-kävelyrobotin kanssa tehtävä harjoittelu rohkaisee työskentelemään tehokkaammin, koska kuntoutuksen edetessä kehon painoa voidaan turvallisesti ja symmetrisesti viedä vähitellen alaraajoille.

Kenelle robotisoitu kävelykuntoutus on tarkoitettu?

Tyypillisiä asiakasryhmiä, joille robotisoidusta kävelykuntoutuksesta voi erityisesti olla hyötyä, ovat muun muassa:

  • Aivohalvaus, aivoverenkiertohäiriöt
  • Aivovammat
  • Neurologisia sairauksia sairastavat (esimerkiksi MS-tauti, Parkinson, liikehäriösairauden, CP-vammat, selkäydinvammaiset)
  • Monivammat
  • Henkilöt, joilla on pystyasennon hallinta- ja kävelyvaikeuksia.

Neuropisteen fysioterapeutti arvioi yhdessä asiakkaan kanssa robottiavusteisen kävelykuntoutuksen soveltuvuutta asiakkaalle.

Lokomat-terapiaa ei suositella silloin, jos kuntoutuja on raskaana, hänellä on suuri alaraajojen korjaamaton pituusero tai alaraajojen nivelten virheasennot eivät mahdollista kävelyä. Esteinä robottiavusteiseen kuntoutukseen ovat myös ihon haavaumat kainaloiden, vyötärön, nivusten tai alaraajojen alueilla,  vaikea osteoporoosi ja osteopenia sekä joissakin tapauksissa asiakkaan kognitiivinen taso tai erityisen heikentynyt rasituksen sietokyky. OmegoPlus laitteen avulla harjoittelu soveltuu sekä lapsille että aikuisille.

Lokomat-kävelykuntoutuksen sopivuutta voidaan kokeilla fysioterapiakäyntien aikana, mutta on hyvä huomioida, että kävelykuntoutuksen aloituskerta vie normaalia pidemmän fysioterapia-ajan (90 min). Lokomat, OmegoPlus  ja LitgtGait -harjoittelu voidaan sisällyttää myös lähetehoitojen yhteyteen 60 min terapia-ajalla.

Miten varaudun kuntoutuskäyntiin?

Ensimmäisellä käyntikerralla haastatellaan ja kuvataan asiakkaan liikkuminen. Tehdään alaraajojen mittaukset, jonka perusteella robotin asetukset ja tukiremmit säädetään asiakkaalle sopiviksi. Ensikäyntiä varten varataan 1,5 tunnin vastaanottoaika. Tämän jälkeen yksittäisten kuntoutuskertojen pituus on 60-75 minuuttia. Asiakkaan on hyvä varautua käyntiin pukeutumalla joustaviin pitkälahkeisiin, ihoa myötäileviin housuihin, hihalliseen puseroon ja tukeviin kenkiin.

Robottiavusteista kävelykuntoutusta suositellaan toteutettavaksi intensiivisenä jaksona, mielellään päivittäin tai kolme kertaa viikossa. Kävelykuntoutukseen liitetään omatoimista harjoittelua sekä muuta fysioterapiaa.

Kuntoutuksen tarve ja pituus vaihtelevat yksilöllisesti asiakkaan tilanteen mukaan, riippuen muun muassa sairauden vaiheesta tai vammautumisen ajankohdasta.

Lue myös: Nordic Healthcare Groupin raportti (syyskuu 2019): Kuntoutusrobotiikan kustannushyöty AVH-potilaisen kävelykuntoutuksessa

Kuinka tulla robottiavusteiseen kävelykuntoutukseen

Arabian tai Turun Neuropisteessä tehtävään robottiavusteiseen kävelykykyä tukevaan kuntoutukseen voi tulla Kelan, kunnan tai vakuutusyhtiön maksusitoumuksella, SV3 lähetteellä tai itse maksaen.

Kelan maksama kuntoutus on tarkoitettu alle 65-vuotiaalle henkilölle, jolla on sairaus tai vamma ja siihen liittyvä rajoite arjen suoriutumisessa ja osallistumisessa. Kuntoutusta haetaan Kelan lomakkeella KU 104. Liitteeksi tarvitaan voimassa oleva kuntoutussuunnitelma. Hakemus palautetaan Kelan paikallistoimistoon.

Miten varaan ajan?

Tiedustelut ja yhteydenotot:

Neuropiste Arabia Helsingissä: puh. 040 088 4667,  hki-ajanvaraus@neuropiste.fi

Neuropiste Turku, puh. 040 180 7338, tku.ajanvaraus@neuropiste.fi

 

Selaa asiantuntijoita

Arja Toivomäki

Arja Toivomäki

Lääkintävoimistelija 1989, TtM, kuntoutuspäällikkö

Tuki- ja liikuntaelin fysioterapia (Mulligan, manuaalinen terapia) Robottiavusteinen Lokomat kävelykuntoutus

fisven
Näytä lisää
Elina Syrjänen

Elina Syrjänen

Fysioterapeutti AMK 2016

Hengitysfysioterapia Erityisosaaminen: aikuisten neurologinen kuntoutus ja robottiavusteinen Lokomat kävelykuntoutus

fisvenes
Näytä lisää
Henna Susi

Henna Susi

Fysioterapeutti AMK 2009 Lymfaterapeutti (Vodder) 2014

Muu koulutus: Tuki- ja liikuntaelinfysioterapia Luontoalan ammattitutkinto, erä- ja luonto-opastuksen osaamisala 2019 Erityisosaaminen: neurologinen kuntoutus ja robottiavusteinen Lokomat kävelykuntoutus

fien
Näytä lisää
Jessika Rajala

Jessika Rajala

Fysioterapeutti AMK 2013, hieroja 2009, lähihoitaja 2008

Neurologisen kuntoutuksen erityiskoulutus 2016 Kipufysioterapia 2019 Akupunktiokoulutus Erityisosaaminen: aikuisten neurologinen kuntoutus ja robottiavusteinen Lokomat kävelykuntoutus

fisven
Näytä lisää
Johanna Asukas

Johanna Asukas

Fysioterapeutti AMK 2009 Fysioterapeutti YAMK 2020

Neurologisen fysioterapian erikoisopinnot, Bobath Concept, AVH -osaaja, selkäydinvammaisten fysioterapia, geriatrisen fysioterapian erityisosaaja Erityisosaaminen: neurologinen kuntoutus

fisven
Näytä lisää
Pirjo Viskari

Pirjo Viskari

Fysioterapeutti 1985, erikoislääkintävoimistelija 1994

Bobath-koulutus 2002 Allasterapia Erityisosaaminen: aikuisten neurologinen kuntoutus ja robottiavusteinen Lokomat kävelykuntoutus

fisven
Näytä lisää