Toimintaterapia
Toimintaterapia pyrkii parantamaan asiakkaan elämänlaatua, yksilöllisistä ja ympäristöstä aiheutuvista rajoitteista huolimatta.
Neurologinen toimintaterapia soveltuu nuorille ja aikuisille, joilla on keskushermoston tai ääreishermoston sairauksia tai vammoja.
Toimintaterapia voidaan toteuttaa yksilöllisesti tai ryhmämuotoisena terapiana. Toimintaterapiat toteutetaan Neuropisteiden omissa toimitiloissa. Tarvittaessa toimintaterapiaa voidaan toteuttaa myös kotikäynteinä. Neuropisteellä ei ole lasten toimintaterapiaa.
Toimintaterapian tavoitteet
Erilaiset neurologiset sairaudet ja vammat voivat vaikuttaa arjen kulkuun. Ongelmat liikkumisessa ja fyysisessä suoriutumisessa voivat saada rinnalleen muistin, hahmotuksen, keskittymiskyvyn ja tiedonkäsittelyn vaikeuksia. Arki muuttuu ja suoriutuminen tehtävistä vaikeutuu.
Toimintaterapian tavoitteena on edistää omatoimisuutta ja selviytymistä omassa arjessa kuten työssä, kotona, vapaa-ajalla ja levossa. Toimintaterapian avulla tuetaan asiakkaan toimintamahdollisuuksia tietoisesti ja tavoitteellisesti elämänlaadun edistämiseksi.
Toimintaterapian tavoitteet voivat kohdistua mm. seuraaviin asioihin:
- itsestä huolehtiminen
- asiointi ja kotielämä
- työssä selviytyminen
- vapaa-aika ja lepo
- ympäristössä selviytyminen
- apuvälineiden käytön ohjaus
Edellä mainituista asioista selviytyminen edellyttää asiakkaalta tiettyjen taitojen ja valmiuksien tyydyttävää hallintaa, kuten muun muassa sensomotoriikka, prosessi-, psyykkiset ja sosiaaliset taidot, kognitio, eettisyys.
Toimintaterapian menetelmät
- toimintakykyarvioinnit
- toimintakykyä edistävä ohjaus ja neuvonta
- apuvälinetarpeen arviointi, käytönohjaus
- ergonominen ohjaus ja neuvonta
- käsiterapia
- asunnonmuutostöiden arviointi ja suunnittelu
Yksilöllistä ja ryhmämuotoista toimintaterapiaa
Toimintaterapiaa voidaan toteuttaa yksilö- tai ryhmämuotoisesti.
Tyypillinen ryhmäterapiajakso koostuu 20 ryhmäkäyntikerrasta ja kahdesta yksilökäynnistä.
Ryhmäterapiassa hyödynnetään vuorovaikutusta, vertaistukea, mallioppimista ja palautetta. Terapiassa annetaan kuntoutusta tukevia välitehtäviä, jotka auttavat siirtämään opittuja taitoja arkielämään.
Kuinka tulla toimintaterapiaan
Toimintaterapiaan voi hakea Kelan maksusitoumusta, tulla lääkärin lähetteellä tai itse maksaen. Kelan maksama kuntoutus on tarkoitettu alle 65-vuotiaalle neurologista sairautta sairastavalle henkilölle, jolla on vaikeuksia arjessa ja mahdollisesti kognitiivisten taitojen (esim. muisti, keskittyminen, hahmottaminen, toiminnan ohjaaminen) toiminnoissa. Kuntoutusta haetaan Kelan lomakkeella KU 104. Liitteeksi tarvitaan voimassa oleva kuntoutussuunnitelma. Hakemus palautetaan Kelan paikallistoimistoon.
Maksusitoumusta haetaan Kelan lomakkeella KU 104. Liitteeksi tarvitaan voimassa oleva kuntoutussuunnitelma. Hakemus palautetaan Kelan paikallistoimistoon.
Toimintaterapiaan saat ajan 2-3 viikon kuluessa.
Kela sopimuksen mukaiset kuntaryhmät
Jos sinulla on Kelan maksusitoumus ja haluat aloittaa toimintaterapian Arabian tai Itäkeskuksen tai Turun toimipaikalla, niin tarkistathan, että meillä on sopimus asuinpaikkakuntasi kanssa. Neuropisteen sopimuspaikkakunnat Helsingin ja Uudenmaan alueella ovat (alue 2) Helsinki, (alue 1) Espoo, Hanko, Inkoo, Karkkila, Kauniainen, Kirkkonummi, Lohja, Raasepori, Siuntio, Vihti. (alue 3) Vantaa, Hyvinkää, Järvenpää, Kerava, Nurmijärvi, Sipoo, Tuusula. Turun alueella sopimuspaikkakunnat ovat Turku (alue 8), Kaarina, Lieto, Raisio, Rusko, Naantali, Masku, Parainen, Kustavi, Mynämäki, Nousiainen, Kustavi, Taivassalo, Uusikaupunki, Vehmaa.