Toimintaterapia

Toimintaterapia pyrkii parantamaan asiakkaan elämänlaatua, yksilöllisistä ja ympäristöstä aiheutuvista rajoitteista huolimatta.

Neurologinen toimintaterapia soveltuu nuorille ja aikuisille, joilla on keskushermoston tai ääreishermoston sairauksia tai vammoja.

Toimintaterapia voidaan toteuttaa yksilöllisesti tai ryhmämuotoisena terapiana. Toimintaterapiat toteutetaan Neuropisteiden omissa toimitiloissa. Tarvittaessa toimintaterapiaa voidaan toteuttaa myös kotikäynteinä. Neuropisteellä ei ole lasten toimintaterapiaa.

Toimintaterapian tavoitteet

Erilaiset neurologiset sairaudet ja vammat voivat vaikuttaa arjen kulkuun. Ongelmat liikkumisessa ja fyysisessä suoriutumisessa voivat saada rinnalleen muistin, hahmotuksen, keskittymiskyvyn ja tiedonkäsittelyn vaikeuksia. Arki muuttuu ja suoriutuminen tehtävistä vaikeutuu.

Toimintaterapian tavoitteena on edistää omatoimisuutta ja selviytymistä omassa arjessa kuten työssä, kotona, vapaa-ajalla ja levossa. Toimintaterapian avulla tuetaan asiakkaan toimintamahdollisuuksia tietoisesti ja tavoitteellisesti elämänlaadun edistämiseksi.


Toimintaterapian tavoitteet voivat kohdistua mm. seuraaviin asioihin:

 • itsestä huolehtiminen
 • asiointi ja kotielämä
 • työssä selviytyminen
 • vapaa-aika ja lepo
 • ympäristössä selviytyminen
 • apuvälineiden käytön ohjaus

Edellä mainituista asioista selviytyminen edellyttää asiakkaalta tiettyjen taitojen ja valmiuksien tyydyttävää hallintaa, kuten muun muassa sensomotoriikka, prosessi-, psyykkiset ja sosiaaliset taidot, kognitio, eettisyys.

Toimintaterapian menetelmät

 • toimintakykyarvioinnit
 • toimintakykyä edistävä ohjaus ja neuvonta
 • apuvälinetarpeen arviointi, käytönohjaus
 • ergonominen ohjaus ja neuvonta
 • käsiterapia
 • asunnonmuutostöiden arviointi ja suunnittelu

Yksilöllistä ja ryhmämuotoista toimintaterapiaa

Toimintaterapiaa voidaan toteuttaa yksilö- tai ryhmämuotoisesti.

Tyypillinen ryhmäterapiajakso koostuu 20 ryhmäkäyntikerrasta ja kahdesta yksilökäynnistä.
Ryhmäterapiassa hyödynnetään vuorovaikutusta, vertaistukea, mallioppimista ja palautetta. Terapiassa annetaan kuntoutusta tukevia välitehtäviä, jotka auttavat siirtämään opittuja taitoja arkielämään.

Kuinka tulla toimintaterapiaan

Toimintaterapiaan voi hakea Kelan maksusitoumusta, tulla lääkärin lähetteellä tai itse maksaen. Kelan maksama kuntoutus on tarkoitettu alle 65-vuotiaalle neurologista sairautta sairastavalle henkilölle, jolla on vaikeuksia arjessa ja mahdollisesti kognitiivisten taitojen (esim. muisti, keskittyminen, hahmottaminen, toiminnan ohjaaminen) toiminnoissa. Kuntoutusta haetaan Kelan lomakkeella KU 104. Liitteeksi tarvitaan voimassa oleva kuntoutussuunnitelma. Hakemus palautetaan Kelan paikallistoimistoon.

Maksusitoumusta haetaan Kelan lomakkeella KU 104. Liitteeksi tarvitaan voimassa oleva kuntoutussuunnitelma. Hakemus palautetaan Kelan paikallistoimistoon.

Kysy lisää ja varaa aika!

Toimintaterapiaan saat ajan 2-3 viikon kuluessa.

Kela sopimuksen mukaiset kuntaryhmät

Jos sinulla on Kelan maksusitoumus ja haluat aloittaa toimintaterapian Arabian tai Itäkeskuksen tai Turun toimipaikalla, niin tarkistathan, että meillä on sopimus asuinpaikkakuntasi kanssa. Neuropisteen sopimuspaikkakunnat Helsingin ja Uudenmaan alueella ovat (alue 2) Helsinki, (alue 1) Espoo, Hanko, Inkoo, Karkkila, Kauniainen, Kirkkonummi, Lohja, Raasepori, Siuntio, Vihti. (alue 3) Vantaa, Hyvinkää, Järvenpää, Kerava, Nurmijärvi, Sipoo, Tuusula. Turun alueella sopimuspaikkakunnat ovat Turku (alue 8), Kaarina, Lieto, Raisio, Rusko, Naantali, Masku, Parainen, Kustavi, Mynämäki, Nousiainen, Kustavi, Taivassalo, Uusikaupunki, Vehmaa.

Selaa asiantuntijoita

Erja Varjonen

Erja Varjonen

Toimintaterapeutti 2009

Kipuasiakkaan kohtaaminen Erityisosaaminen: nuorten ja aikuisten neurologinen kuntoutus

fisven
Näytä lisää
Deeana Lehtinen

Deeana Lehtinen

Toimintaterapeutti AMK, 2018 Yoga Teacher RYT 500+ Hyvinvointivalmentaja Työkykykoordinaattori 2022 Ratkaisukeskeinen neuropsykiatrinen valmentaja 2022 Voimavaraistava työvalmentaja 2022

Erikoisosaaminen: nuorten ja aikuisten psyykkisen voimavarojen tukeminen

fien
Näytä lisää
Satu Marttila

Satu Marttila

Toimintaterapeutti AMK 2012

Kuntoutusteknologia, ympäristönhallinta, käden kinesioteippaus Erityisosaaminen: nuorten ja aikuisten neurologinen kuntoutus

fisven
Näytä lisää